Pastrav la gratar cu mamaliga

Pastrav la gratar cu mamaliga


Ingrediente:

  • 2 pastravi
  • 220 grame malai
  • 2 linguri de ulei de masline,
  • 1 lamâie
  • 4 rosii
  • 1 ardei gras
  • 6-7 catei de usturoi,
  • 2 linguri de patrunjel tocat
  • 2-3 linguri de ulei pentru mamaliga si uns gratarul
  • sare, piper

 Mod de preparare:

Eviscerati pastravii (scoateti-le intestinele). Curatati-i de solzi. Cu un cutit ascutit faceti câte 4-5 incizii diagonale pe fiecare parte a pestelui (îl vor ajuta sa se patrunda). Sarati si piperati pestii si lasati-i sa se odihneasca.
Spalati rosiile si îndepartati-le partea neagra, scoateti cotorul ardeiului cu tot cu seminte, curatati cateii de usturoi. Extrageti sucul din jumatate de lamâie. Cealalta bucata de lamâie taiati-o în doua pe lungime si, dupa, feliati ambele bucati pentru a obtine jumatati de felie de lamâie.Taiati rosiile si ardeiul în cubulete egale (cu latura aproximativa de o jumatate de centimetru). Taiati usturoiul fin. Tocati patrunjelul.

Preparati salsa – Amestecati legumele într-un castron. Adaugati patrunjelul tocat, sare, zeama de lamâie si uleiul de masline. Amestecati bine si introduceti vasul la rece pâna la servire.
Încingeti gratarul.Pâna se încinge, puneti 500 de ml de apa la fiert cu putina sare si 1 lingura de ulei pentru mamaliga.
 Ungeti gratarul cu ulei si puneti pestii pe el. Dupa ce apa de mamaliga fierbe, adaugati malaiul în ploaie amestecând constant timp de 3-4 minute. Dupa ce mamaliga s-a îngrosat, opriti focul dar lasati-o la cald.Rumeniti pestii pe ambele parti si scoateti-i cu grija pentru a nu-i rupe.Decorati pestii introducând câte o jumatate de felie de lamâie în inciziile facute pe peste. Serviti pastravii pe pat de mamaliga cu salsa de rosii cu usturoi peste.

,