Pui la gratar cu sos barbecue

Pui la gratar cu sos barbecue

Acesta reteta necesita mai mult timp pentru prepararea insa puiul e foarte gustos ei merita efortul

Ingrediente:

  • un pui intreg;
  • ¼ cana sos barbecue (ingredientele si retetamai jos).

Pentru sos:

  • doua linguri ulei vegetal;
  • o ceapa mica alba, taiata marunt;
  • 3 catei de usturoi, taiati marunt;
  • o cana pasta de tomate;
  • doua lingurite mustar macinat;
  • o cana sos tomat;
  • ¼ cana melasa;
  • doua linguri sos Worcestershire;
  • 3 linguri otet alb;
  • doua linguri sare mare;
  • o lingura si jumatate de piper macinat.

Preparare sos:

Intr-o tigaie mai adanca, pune uleiul la incins, la temperatura medie. Adauga ceapa si caleste-o pana se inmoaie, in jur de 5 minute. Adauga usturoiul si gateste inca un minut.

Adauga pasta de tomate si mustarul, amesteca incontinuu oana cand devine de o culoare rosiata inchisa, in jur de 5 minute. Apoi adauga doua cani de apa, sos de tomate, melasa. Sosul Worcestershire, otetul, sarea si piperul si amesteca pana se omogenizeaza.

Adu sosul in punctul de fierbere, redu temperatura si acopera tigaia pe jumatate. Fierbe incet timp de doua ore, pana cand sosul devine gros. Adauga dupa gust sare, piper si otet. Lasa-l sa se raceasca bine inainte de a-l folosi.

Preparare pui:

Spala bine puiul si usuca-l bine. Condimenteaza-l cu generozitate atat pe dinauntru, cat si pe dinafara cu sare mare si piper macinat. Curata gratarul si unge-l cu ulei.

Pune puiul la fript cu pieptul in sus. Acopera gratarul si tine-l deasupra carbunilor cam o ora si jumatate, invartindu-l pe la jumatatea timpului. La fiecare jumatate de ora, mai adauga cativa carbuni pentru a pastra nivelul de temperatura.

Cu 15 minute inainte ca puiul sa fie gata, unge-l cu o jumatate din cantitatea de sos barbecue. Apoi ia-l de pe gratar si lasa-l sa stea 20 de minute inainte de a-l taia. Pofta buna!