Scrumbie la gratar cu mujdei

Scrumbie la gratar cu mujdei

Ingrediente:

  • 6 scrumbii a cate 350-400 de grame bucata
  • 1 kilogram de sare grunjoasa
  • 4 rosii carnoase
  • 1 capatana de usturoi
  • 1 lingura de ulei
  • 4 linguri de otet din vin alb
  • 1 lingura de patrunjel tocat
  • sare
  • piper

Preparare:

Eviscerati pestii si curatati-i de solzi.

Crestati pestii pe fiecare parte cu un cutit bine ascutit, la distanta de 1-1,5 centimetri.

Presarati sare peste pesti si lasati-i sa stea vreo 2 ore.

Pana se odihnesc pestii in sare, faceti un mujdei. Curatati si tocati usturoiul impreuna cu rosiile. Amestecati usturoiul cu rosiile, patrunjelul tocat, uleiul, otetul, sare si putin piper proaspat macinat.

Faceti un jar bun si lasati-l sa scada din intensitate.

Indepartati bine sarea de pe pesti.

Frigeti pestii la foc mediu timp de aproximativ 15 minute pe fiecare parte.

Serviti pestele, fierbinte, cu mujdeiul de usturoi cu rosii.

Un vin alb sec este un insotitor perfect si necesar dupa acest peste.

Atentie la foc. Daca focul este prea puternic, riscati sa ardeti pestele, daca este prea slab s-ar putea sa fie insuficient pentru a praji bine pestele.

Nu introduceti sare in crestaturile pestelui pentru a nu-l sara excesiv.